Sunday, 7 August 2011

5 PeRkArA JaNgaN BuAt KeTikA TdOw

Tidur merupakan fitrah kehidupan seorang manusia. Tidak kira siang atau malam, tidur selalunya dikatakan perkara paling nikmat untuk dilakukan untuk merehat diri dan menyegarkan diri selepas keletihan dan penat bekerja. Kadang kadang ada antara kita, yang terlampau penat sehingga terus masuk tidur tanpa menghiraukan keadaan lain.

Berikut merupakan 5 perkara yang tidak elok untuk dilakukan semasa tidur dan harus dielakkan:


1. jangan memakai JAM ketika tidur.
Jam Tangan dapat memancarkan tingkat radioaktif tertentu meskipun kecil,jika Pemakaian jam tangan saat tidur dalam waktu yang lama dan terus menerus,mungkin memiliki efek negatif terhadap kesihatan.


2. jangan tidur dengan handphone disisi anda


Para saintis percaya bahawa, jika kita meletakkan telefon bimbit bersebelahan anda ketika tidur, ia akan mengeluarkan sejenis gelombang yang boleh membahayakan kesihatan anda. Walaupun ada yang berbuat demikian kerana untuk dijadikan sebagai alat penggera. Kalau boleh elakkan.

3. Jangan tidur dengan memakai MEKAP.
Jika anda tidur dengan muka yang bermekap, ia sebenarnya mendatangkan kesan kepada kualiti tidur anda kerana, muka kita rasa tidak selesa dengan adanya mekap yang belum lagi tertanggal. Selain daripada itu, ia juga menghalang kulit muka anda untuk bernafas dan mendapat pengaliran udara yang sepatutnya ketika tidur. Oleh itu, tanggalkan mekap anda sebelum masuk tidur.


4. jangan tidur dengan memakai COLIHal ini juga penting kerana pakar kesihatan di Amerika telah mengesahkan bahawa mana-mana wanita yang memakai coli ketika tidur berisiko tinggi untuk menghidap kanser payudara. Memakai coli lebih daripada 12 jam juga tidak baik untuk kesihatan wanita


5. jangan tidur dengan suami/isteri ORANG.fikir sendiri la akibatnye...haha.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...